Ensimmäistä kertaa ohjelmoimassa autoa? - Lue tämä!

Tällä sivulla pyrimme kertomaan kaiken oleellisen auton ohjelmoinnista. Luettuasi tämän tiedät mitä ohjelmointi on, kuinka se tehdään ja mille autoille se sopii.

Miten auton ohjelmointi tapahtuu?

Jokainen auton ohjelmointi perustuu moottorin ohjausyksikön (ECU) koodin muokkaamiseen. Auton ECU:a voidaan verrata tietokoneen prosessoriin, sen tehtävä on antaa kaikki toimintakäskyt auton moottoriin. Muokkaamalla mitä käskyjä se antaa voidaan auto saada toimimaan tehokkaammin tai ympäristöystävällisemmin.

Auton Ohjelmointi laite Autotuner

Auton moottorin ohjausyksikkö ECU luetaan kuvassa olevan laitteen avulla.

ECU:ssa on lukuisia parametreja joita voidaan muokata. Auton ohjelman muokkaus vaatiikin vuosien kokemusta ja tietämystä siitä miten kaikki auton parametrit vaikuttavat toisiinsa, ja kuinka niitä oikein muokkaamalla autosta voidaan saada tehokkaampi, sekä vähentää kulutusta ilman että moottori tai muut osat kärsivät.

Tämän vuoksi meillä on ohjelmien tekijät huippuammattilaisia kymmenien vuosien kokemuksella. Olemme käyttäneet todella paljon aikaa, sekä kokeilleet omilla autoillamme lukuisia eri tekijöitä ympäri maailmaa, ennen kuin olemme löytäneet luotettavimmat ja osaavimmat tekijät. 

Heidän avullaan teemme jokaiseen autoon yksilöllisesti uuden ohjelman, joka ottaa huomioon kaikki auton omat arvot. Jokainen auto on yksilö ja jokaisen moottorin arvot eroavat hieman toisistaan. Tämän vuoksi yksilöllinen ohjelmointi on todella tärkeää, jotta saadaan kaikki hyöty irti mahdollisimman turvallisesti.

Yksikään asiakkaamme auto ei ole vielä kertaakaan kärsinyt ongelmista ohjelmoinnin jälkeen, joten olemme hyvin varmoja siitä, että ohjelmoijamme osaavat hommansa todella hyvin. Tämän vuoksi voimme tarjota hyvin mielin 3 vuoden takuuta kaikkiin meidän moottorien ohjelmointeihin.

 

Miksi autoja ei ohjelmoida jo valmiiksi?

Ehkä yleisin kysymys autojen ohjelmointiin liittyen on, että miksi niitä ei ohjelmoida jo valmiiksi tehtaalla? Miksi niihin jätetään varaa parannella moottoria? Tähän tärkein syy yleensä on päästörajoitukset.

Päästöt

Autonvalmistajat haluavat tehdä autoistaan mahdollisimman vähäpäästöisiä, sekä heillä on tiukat säädökset koskien tiettyjä päästöjä. Nämä vaikuttavat todella paljon siihen, kuinka moottori ohjelmoidaan tehtaalla.

Polttoaineen, varsinkin dieselin palamisen puhtauteen voidaan vaikuttaa ohjelmoimalla moottori polttamaan polttoainetta tietyillä lämpötiloilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos moottorin suorituskykyä rajoitetaan, saadaan tietyt päästöt kuten dieselmoottorin typpioksidit vähentymään. 

Kun moottori ohjelmoidaan tehokkaammaksi, sen polttoaineen palaminen muuttuu, joka tarkoittaa hieman enemmän typpioksidipäästöjä. Typpioksidipäästöjä ei kuitenkaan mitata käytössä olevista autosta, joten ohjelmoinnin jälkeen auton mitattavat päästöt eivät muutu. Tämä tarkoittaa, että katsastuksessa auton päästöt eivät muutu ohjelmoinnin jälkeen.

Kestävyys

Auton kaikki osat ovat tehty kestämään mahdollisimman kovaa rasitusta. Jotta auton valmistajat voivat olla varmoja, että heidän autonsa kestävät asiakkaidensa käytössä ympäri maailmaa -30°C pakkasesta +50°C helteisiin, on autot tehtävä paljon kestävämmäksi kuin niiden tarvitsisi olla. 

Autovalmistajien tulee valmistaa satoja tuhansia autoja ilman että niihin tulee ongelmia. Tämän vuoksi auton osien on oltava todella kestäviä. Autonvalmistajat voivat myös rajoittaa moottorin tehoa, jotta voidaan maksimoida huoltoväli. Tätä tehdään todella paljon, koska sillä voidaan houkutella uusia auton ostajia.

Moottorin ohjelmointi oikein tehtynä ei tule rasittamaan autoa enempää kuin mitä se kestää. Ohjelmoidessa otetaan huomioon auton ikä ja ajetut kilometrit. Esimerkiksi bensapumpun toiminta heikkenee vuosien ja kilometrien saatossa. Jokaisen auton ohjelmointi onkin tehtävä aina auton omien ominaisuuksien mukaan.

Tämän vuoksi myös paljon ajettujen autojen ohjelmointi on turvallisempaa. 400 tkm ajetusta autosta ei oteta yhtä paljon tehoja irti kuin 80 tkm ajetusta. Tämä on se syy minkä takia valmiita teho-ohjelmia, ns. “bulkkisoftia”, ei tule käyttää, mikäli haluat, että autosi pysyy luotettavana ja kestävänä ohjelmoinnin jälkeen.

Moottorien kehitys

Uusien moottoreiden kehittäminen on todella kallista puuhaa, joten yleensä on taloudellisesti järkevintä rakentaa yksi tehokas moottori. Moottorin tehoja rajoittamalla siitä voidaan tehdä useampi eri versio.

Tästä hyvänä esimerkkinä toimii pakettiautoissa yleinen Fiat Ducaton 2.3l multijet moottori. Samasta moottorista on olemassa 120, 140, 160 sekä 180 hevosvoimainen versio. Näistä kaikista moottoreista saadaan ohjelmoimalla irti tismalleen samat 200 hevosvoimaa ja 460 newtonmetriä vääntöä. Käy vaikka katsomassa itse

Tietenkin joissakin autoissa vaikka moottori olisi sama, niin muut osat siinä ympärillä vaihtuvat. BMW E9x 3-sarjan kaikki 2 litran dieselmoottorit ovat samoja, mutta esimerkiksi mitä tehokkaampaan versioon mennään, sitä tehokkaammat suuttimet ja/tai ahdin moottoriin lisätään. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa kaikissa autoissa, kuten edellä mainitussa Fiatin moottorissa. 

Ota meihin yhteyttä, niin autamme mielellämme selvittämään mikä on paras ohjelmointi sinun autoosi, jotta saat kaiken tehon irti ilman että kestävyys kärsii.

 

 

Mistä tunnistaa laadukkaan ohjelmoinnin?

Auton voi ohjelmoida kahdella tapaa: hyvin tai huonosti. Okei tämä oli ehkä vähän kärjistetty näkökulma, mutta näin se valitettavasti menee. Tällä hetkellä polttomoottoriautoja voi ohjelmoida kahdella eri tavalla. Jokaiseen autoon voi tehdä kustomoidun ohjelman, joka ottaa huomioon kaikki auton omat parametrit, tai sitten käyttää valmista teho- tai eco-ohjelmaa, joka ei ota huomioon auton yksilöllisiä eroja.,

Asiakkaan auton vakio-ohjelma luetaan ennen kuin se lähetetään ohjelmoijalle

Kun autoon tehdään uusi ohjelma auton omien arvojen mukaan, voidaan jokainen parametri säätää toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla ja näin varmistaa, että jokaisesta autosta saadaan kaikki mahdollinen teho irti turvallisesti. Moottorin tehokkuutta ei tule koskaan nostaa yli valmistajien antamien turvarajojen. Voit käydä katsomassa tästä oman autosi potentiaalin.

Auton ohjelmoinnissa muokkaamme niin kutsuttuja “karttoja”. Seuraavassa kuvassa on esimerkki huonosti tehdystä valmisohjelmasta. Kuviossa on yksi moottorin väännönrajoittimen kartoista:

Asiakkaamme autoon tehty valmisohjelman kartta. Hyvässä ohjelmassa punaisen graafin tulisi mukailla alempaa käyrää.

Kuvan alempi (sini-vihreä-keltainen) käyrä kuvaa yhtä moottorin väännönrajoittimen alkuperäisestä ohjelmasta. Punainen “käyrä” on kierrosrajoittimen säätö valmisohjelmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että auton arvoja ei ole katsottu lainkaan, eikä ole mietitty mitä auto voi kestää – kaikki on vain säädetty maksimiin.

Jos ohjelma olisi tehty oikein, kuvaajan punainen käyrä mukailisi alempaa auton alkuperäistä muodoltaan, mutta olisi korkeammalla. Ymmärrätkö mitä koitamme selittää valmisohjelmien vaarallisuudella? Tämä on siis kuva asiakkaamme autosta, johon korjattiin valmisohjelma kunnollisella autokohtaisesti ohjelmoidulla ohjelmalla, eikä vain esimerkkikuva. Tässä ohjelmantekijämme kommentti aiheesta: “You don’t have to be an engineer to notice that’s not calibrated, or calculated, or anything”.

Seuraavassa kuvassa on esimerkki siitä miltä moottorin syöttökartta (vääntö-syöttö konversiokartta) näyttää normaalisti:

Auton syöttökartta vakiona

Kun tätä lähdetään muokkaamaan auton ohjelmoinnissa, tulee taas mukailla auton alkuperäistä karttaa. Jotta saa kalibroitua oikein, joutuu käyttämään matematiikkaa selvittääkseen paljonko syöttöjä tarvitsee milläkin vääntöalueella.

Auton syöttökartta valmisohjelman jälkeen

Tässä vaiheessa valmissoftalla ohjelmoiva henkilö on lisännyt syöttöjä vain ylemmille kierroksille, eikä kalibroinut sitä koko kierroslukualueelle. Tämä käytännössä on yksi syy sille miksi kyseinen auto savutti voimakkaasti kaasu pohjassa.

Näitä vastaavia valmisohjelmia on ikävä kyllä Suomi pullollaan. Tämä johtuu siitä, että ne ovat edullisempia tehdä ja niistä voi pyytää saman hinnan kuin yksilöllisesti tehdystä ohjelmasta. Näin on saatu todella kannattavaa liiketoimintaa aikaan. 

Valmisohjelman tehot ovat myös hyvin usein autokohtaisesti tehdyn ohjelman tasolla. Tämän vuoksi asiakkaat eivät aina edes huomaa eroa hyvin tehdyn kustomoidun softan ja valmisohjelman välillä.

No mistä sitten valmiin “bulkkisoftan” tunnistaa? Muun muassa siitä, että sen tekeminen on todella nopeaa. Mikäli auto ohjelmoidaan alle tunnissa, tiedät heti että kyseessä on valmisohjelman asennus. Autokohtaisen sovelluksen tekemiseen menee aina yhdestä kolmeen tuntia. Myös ylimääräinen savutus kaasua painaessa tai vikavalot kojelaudassa ovat merkkejä näistä.

Näillä ohjelmilla voidaan tehdä ikävästi tuhoa moottorille sekä autolle. Jos olet joskus kuullut, että ohjelmoitu auto on hajonnut niin mitä luultavimmin se johtuu juuri näistä valmisohjelmista.

Jos epäilet, että autossasi on valmisohjelma, niin ei hätää! Se voidaan lukea auton ohjelmointilaitteilla ja ohjelmoida uudelleen ihan kuin auto jota ei ole ohjelmoitu ollenkaan. Ota meihin yhteyttä niin selvitetään tilanne yhdessä ja tehdään autostasi taas luotettava ennen kuin mikään kalliimpi osa hajoaa!

 

Mikä auto sopii ohjelmointiin?

Lähes kaikki autot mitä tiellä liikkuu soveltuvat hyvin ohjelmointiin. Kun autossasi on turboahdin, niin ohjelmoinnin hyödyt tulevat todella esiin. Perinteisesti turboahdetut dieselautot ovat olleet niitä, joita on ohjelmoitu. Nykyään kuitenkin lähes kaikki bensa- sekä hybridiautot ovat yhtälailla ohjelmoitavissa! Pidä kuitenkin mielessä, että aivan uusimpiin malleihin ei ole vielä ohjelmistoja saatavilla. Yleensä kaikkiin yli 3 vuotta vanhoihin autoihin on ohjelma olemassa.

Auton ikä tai ajetut kilometrit eivät myöskään estä ohjelmoinnin tekemistä! Kuten aiemmin mainittu, otamme auton kunnon huomioon jokaisessa ohjelmoinnissa. Teemme autoosi ohjelman sen mukaan mitä se 

 

Ota yhteyttä, niin tehdään sinulle paras ohjelmointi!

Nyt kun olet lukenut tämän oppaan, niin tiedät kaiken tarvittavan auton ohjelmoinneista. Mikäli haluat lukea vielä lisää, niin julkaisemme Auton ohjelmointi -blogit jatkuvasti lisää sisältöä auton ohjelmoinnista.

Olisiko nyt sunkin aika piristää omaa autoasi lisäämällä siihen tehoa, tai kiinnostaako matka-ajossa kulutuksen vähentyminen? Ota yhteyttä niin katsotaan sinulle paras ohjelmointi autoosi.

Testaa oman autosi potentiaalI!

Pahoittelut häiriöstä!

Sähköpostimme oli rikki 20-25.7 välisen ajan.
Otathan meihin uudelleen yhteyttä, mikäli emme ole vastanneet mailiisi.

Olemme pääsiäisen lomalla!

Vastaamme yhteydenottoihin vasta 12.4 alkaen, pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Tarjoamme tämän vuoksi kaikille pääsiäisen aikana yhteydenoton jättäneille – 20€ alennuksen mainitsemalla tämän Pop-Upin.